Piia Surakka | Ääni | Laulaminen

LAULA

VAPAAMMIN

Laulaminen tarkoittaa monenlaista äänenkäyttöä: oopperaa, jazzia, iskelmää, räppiä jne., joista jokaiseen liittyy tietynlainen tekniikka ja soundi. Kun ääni on treenattu hyvin, se toimii hyvin sekä puhuessa että laulaessa. Parhaimmillaan esiintyjä pystyy siirtymään sujuvasti puheesta lauluun tai toisinpäin.

Äänenkäytön tekniikka on harjoittelua varten, esiintyessä sen tulisi olla näkymätöntä ja vain esiintyjän tukena niin, että hän tietää äänensä kantavan. Lisäksi on hyödyllistä leikkiä äänellä, ja kokeilla myös ei niin kauniin äänen tuottamista. Voi olla että laulaen pääset tietylle korkeudelle, mutta entä jos et kiinnitä huomiota äänen kauneuteen, mikä silloin on mahdollista? Missä sinun äänesi rajat ovat? Mitä jos niitä voisi laajentaa?

TULKITSE SYVEMMIN

TEKSTIÄ, SANOMAA

Laulaminen ei ole vain nuotissa pysymistä vaan tulkintaa. Haluat tulkita laulutekstin. Mitä haluat sanoa, mikä on laulun tarina? Eri tilanteissa, laulutyyleissä ja lauluissa tarvitset erilaista ilmaisua.

Tunneilla harjoittelet myös äänialasi laajentamista ja rekisterinvaihdosten sujuvoittamista. Mitä vapaampi äänesi on ja mitä paremmin osaat sitä käyttää, sitä paremmin pystyt ilmaisemaan äänelläsi mitä haluat.