Piia Surakka | Teatteri | Yleisö

YLEISÖLLE ESIINTYMINEN

MILTÄ TUNTUU KUN JOKU KATSOO

Esiintymistä ei ole ilman yleisöä, esiintyminen syntyy siitä, että paikalla on joku, joka katsoo. Usein yleisö saa aikaan jännitystä, pelkäämme epäonnistumista. Todellisuudessa yleisö on kuitenkin puolellasi - menetkö itse katsomaan esitystä tai kuuntelemaan puhetta toivoen esiintyjän epäonnistuvan?

Olet esiintymistilanteessa yhdessä yleisön kanssa, olette molemmat osallisina ja vastaatte esitystilanteen onnistumisesta. Älä yritä sulkea yleisöä pois, vaan ota kaikki läsnäolijat huomioon. Esiinny heille, ole tilanteessa yhdessä heidän kanssaan.

 

VAATIMUKSET ILMAISULLE

Tilanteissa, joissa esiinnyt suuremman joukon edessä, ilmaisultasi vaaditaan tilasta ja tilanteesta riippuen erilaisia asioita. Mikit ja megafonit auttavat saavuttamaan tarvittavan äänenvoimakkuuden, mutta aina niitä ei ole. Tarvitset selkeän, kantavan ja kuuluvan tavan käyttää ääntäsi.


KUULETKO MITÄ YMPÄRILLÄSI TAPAHTUU?

KUUNTELETKO?


Usein olemme niin keskittyineitä omaan suoritukseemme
- niin, ajattelemme sitä saavutuksena, jonakin, josta pitää selviytyä -, ettemme havaitse mitä ympärillämme tapahtuu. Kuunteletko muita läsnäolijoita? Kuunteletko mitä he kommunikoivat? Kuunteletko millainen tunnelma on? Kuunteletko itseäsi esiintyessäsi? Annatko itsesi reagoida tilanteisiin?

Kuunteleminen auttaa olemaan tilanteessa, olemaan läsnä. Olet sitten kokouksessa puhumassa tai lavalla esiintymässä, älä eristä itseä tilanteesta ja muista.