Piia Surakka | Teatteri

ILMAISUA

TEATTERITAITOJA

Ilmaisua ja teatteria ei opi kuin itse tekemällä. Heittäytymällä, kokeilemalla, uskaltamalla. Ohjauksessani opit esiintymistaitoja tavoitteellisesti leppoisassa ilmapiirissä.Ohjaajana olen tarkka mutta rento. Elän hetkessä ja kannustan näyttelijöitä kokeilemaan ja löytämään sen kautta.

 

ILMAISUN ULOTTUVUUDET

KONTAKTI JA LÄSNÄOLO

Esiintyminen tarkoittaa, että joku katsoo. Esitys syntyy yhteistyössä yleisön kanssa, ihmisten ja ajatusten kohdatessa. Esiintyjänä välität tulkintaasi yleisölle. Yleisö katsoo ja kokee esityksen, sekä kannustaa esiintyjiä koko esityksen ajan.

Yleisön impulssien lisäksi vastaat muiden esiintyjien toimintaan ja impulsseihin. Olet läsnä hetkessä ja tilanteessa, koet mitä ympärilläsi tapahtuu, kuuntelet ja reagoit. Tämä auttaa pitämään esityksen ”tuoreena”, kuin kaikki tapahtuisi ensimmäistä kertaa – vaikka todellisuudessa olet toistanut repliikkejä kymmeniä kertoja harjoituksissa ja esityksissä, tai laulanut saman laulun satoja kertoja. Esiintyjän suurimpia haasteita on luoda jokaisesta esityksestä ainutlaatuinen kokemus kaikille läsnäolijoille.

Esiintyminen on läsnäoloa, tilanteen seuraamista, muiden henkilöiden kuuntelua – aivan kuin arkielämäkin. Arkielämästä poiketen esitykset sujuvat tietyn käsikirjoituksen mukaisesti. Usein puhutaan esiintyjän lahjakkuudesta, mutta todellisuudessa onnistuneen esityksen taustalla on määrätietoista työtä kehon, mielen ja äänen kanssa. Hyvä esiintyjä tekee esityksessä tämän työn näkymättömäksi. Harjoittelun tarkoituksena on saada esiintymisen tekniikka automaattiseksi, jottei siitä tarvitse huolehtia esiintyessä.

Vanja-enon esitys

ROOLIN ELÄMINEN

Esiintyjät tarkkailevat ihmisiä, koska näyttämöllä ei esitetä roolia tai tyyppiä vaan kokonaista ihmistä. Sinun on astuttava henkilön saappaisiin ja löydettävä hänen toiminnalleen syy, johon uskot itse. Jos itse uskot henkilöön ja syyhyn toiminnan takana eli henkilön tavoitteeseen, yleisö uskoo myös. Kukaan ei ajattele olevansa paha vaan kaikki toimivat tilanteessa parhaansa mukaan, edistääkseen omaa asiaansa, saavuttaakseen jotakin. Esiintyessäsi tarvitset itsellesi perustelun miksi hahmo tekee niin.