Piia Surakka | Feldenkrais

Feldenkrais


Feldenkrais®-menetelmä on kehollista, orgaanista oppimista, itsensä kuuntelua ja sen mukaan toimimista. Sen määrittely oppimismenetelmäksi saa Feldenkraisin kuulostamaan monimutkaiselta, mutta tosiasiassa opimme koko ajan ja olemme oppineet nykyisin itsestäänselvyyksinä pitämämme kyvyt kuten esim. puhumisen tai istumisen. Tämä kykymme oppia erottaa meidät eläimistä ja jatkuu koko elämämme ajan. Nykyisin aivotutkimus vahvistaa, että uusien aivosolujen ja niiden välisten yhteyksien syntyminen on mahdollista koko elämämme ajan. Miksi siis lopettaa oppiminen?

Keho tottuu samanlaisena toistuvaan liikkeeseen. Kannattaakin kokeilla välillä jotakin erilaista, sillä uusia vaikutuksia voi saavuttaa vain tekemällä jotakin uutta. Toisaalta tarvitsemme tapojamme arkipäivässä selviämiseen, mutta välillä tavat voivat rajoittaa meitä jos ne ovat ainoa vaihtoehtomme liikkua. Ne eivät ehkä sovi jokaiseen tilanteeseen ja saattavat aiheuttaa epämukavuutta ja jopa kipua. Feldenkrais-tunneilla liikkeet ovat usein epätavallisia, jottemme voi turvautua tapoihimme vaan saamme vapauden tutkia toisenlaisia vaihtoehtoja. Ehkä uusia, ehkä vain sellaisia joita emme ole aikoihin käyttäneet. Jos mietit miten lapset liikkuvat, mihin se katoaa kun kasvamme? Mitä jos liikkeillä voisi edelleen leikkiä ja kokeilla ja palauttaa sen kautta jo menetetyksi luultua notkeutta ja liikkuvuutta?

Feldenkrais-menetelmän kehitti Moshe Feldenkrais (1904-1984), insinööri, fyysikko ja kontaktilajiekspertti.

Hän kiinnostui liikkeestä oman polvivammansa johdosta. Feldenkrais sanoi ettei tavoittele notkeita vartaloita vaan notkeita aivoja.